Hej på er,

Igår så satt jag och Johan och byggde maskinen rent fysiskt och vi tänkte att vi skulle dela med oss lite om hur det gick. Men för den som inte kan vänta… det gick bra, mycket bra faktiskt! Smile

Vi har valt att basera vårt bygge på följande hårdvara. Vi har inget samröre med eller speciella fördelar ifrån någon av dessa leverantörer – utan vi valde dessa grejer för att de verkade shyssta, de uppfyllde vår idé OCH det skall nästan gå att bygga en likadan maskin om man har en budget på ca 5000 kr. Nu bröt vi det lite eftersom vi fick låna ett extra Quad-Port nätverkskort men det är ju egentligen inte ett absolut måste. Dock vill vi tacka Intel Svenska AB för att vi får låna en CPU och ett moderkort till projektet.

En del av er kanske kan tycka att valet av komponenter kan verka konstigt för en server. MEN här kommer den oerhört viktiga faktorn WAF (Wife Approval Factor) in, dvs. burken måste vara snygg och den skall vara tyst, för annars får den inte vara kvar i huset / lägenheten. So by all means, ni som sitter med garage att tillgå – bygga gärna rackat med galet mycket fläktar, men för oss som inte har den möjligheten, så är detta ett smart sätt att göra det på tror vi?

Först, komponentlistan

  • Moderkort: Intel DH67CF Media Series mITX
  • Processor: Intel Core i5 2500T “Sandy Bridge” 2,3 GHz
  • Minne: Kingston 8GB DDR3 PC10600 1333MHz (2x4GB) (KVR1333D3N9K2/8G)
  • Extra nätverkskort: Intel Gigabit ET Quad Port Server Adapter
  • CPU-fläkt: Scythe ShurikeN B
  • Chassi: Fractal Design Array R2 – Svart (300W)

Chassit rymmer upp till 6 st. 3,5” HDD + 1 st. 2,5” HDD. Men här plockade vi ihop lite diverse som vi hade liggande, så därför specar jag dem inte ens. Däremot kan det nämnas att moderkortet har stöd för dubbla SATA 6.0 GB/s portar + dubbla SATA 3.0 Gb/s portar. Det stöder dessutom RAID 0, 1, 5 och 10. Så det går att få in en hel del lagring i denna burk om man vill Smile 

Bygget
IMG_0283 (495x640)Som brukligt är så måste vi ju först göra en officiell un-boxing och det gjorde vi. Från vänster ser vi moderkortet, fortfarande i sin kartong och CPU:n satt redan på plats. Framför den en HDD och lutat emot den ligger minnena. Mobo:t stöder egentligen 16 GB RAM, vilket vi kommer vilja ha I framtiden, men just nu är 8 GB stickorna så fasligt dyra att vi skulle missa poängen med bygget.
Sedan till höger om det ligger det extra nätverkskortet. Att det är ett Quad-port kort är inte fel sedan när vi kör Hyper-V på den här burken. Alla maskinern kan få egna interface, utan att behöva böka med VLAN etc.
Bakom ser vi chassit, som synes väldigt stilrent. En enda lysdiod på den och det är dessutom av- och på-knapp och som på alla high-end grejer så är den naturligtvis blå och ingenting annat. Slutligen så ser vi CPU-fläkten ovanpå chassit. Och… Nej, blommorna stoppades inte in i burkenSmile de är där för WAFens skull.

IMG_0284 (640x485)Härnäst skruvade vi isär lådan. Först taket för att kunna nå hårddisk-vaggan som sitter skruvad där och därefter bottenplåten som vi sedan skruvade fast moderkortet på.
På det här sättet blev lådan faktiskt mer lättskruvad än man skulle kunna tro, med både toppen och botten av så var det lätt att komma åt.
Power-agget sitter redan på plats och trots sin lilla fysiska storlek så visade det sig vara trevligt tyst. Faktum är att hela lådan när den kör knappt hörs, annat än om man lägger örat alldeles bredvid den.

IMG_0285 (640x485)Dags för moderkortet. Det skruvas lätt på plats med fyra stycken standardskruvar och eftersom botten kom ur helt och hållet så kan man ju inte klaga på lättillgängligheten.
Värt att tänka på dock är att moderkortet alltså inte har jättemycket stöd på undersidan, så var försiktig när du trycker i minne eller PCI-kort, för att inte tala om kablarna som skall strömsätta kortet etc. Är man lite för hårdhänt då, kan man säkert skada saker?
Vi klarade oss dock och kunde därför snart gå vidare till nästa steg…

IMG_0286 (640x485)Nu börjar det likna något så sakteliga… mobo:t är på plats, CPU-fläkten är på plats (just den här hade förövrigt ingenting som skulle sitta på undersidan av moderkortet, utan det är bara snabbknappar som det inte ens behövs verktyg till för att klicka den på plats.
Temperaturen vid normalbelastning på CPU:n visade sig ligga på 35 grader C i vanlig rumstemperatur med denna fläkt på. Efter jag hade kört en bunt benchmarks så hade den bara gått upp några grader, så fläkten verkar ju göra sitt jobb bra? Det visar också vad moderna CPU:er är mer effektiva och kallare än de äldre. 32 Nm for the World! Smile

IMG_0287 (640x485)Nu har vi skruvat tillbaka bottenplattan i chassit och vi gjorde två upptäckter. Det ena är att CPU-fläkten är så pass stor att den kommer för nära det extra nätverkskortet. Vi tänkte att metall mot metall på fest tillsammans och ström som kommer och hälsar på – nog inte kommer betyda enbart bra saker Winking smile så vi tryckte ner en bit kartong emellan de två, så var det problemet löst Smile
I övrigt så har vi börjat koppla in ström, SATA och front panel kablarna. Slutligen klistrade vi den lilla moderkortslathunden på bottenplattan, närmast i bild.

IMG_0288 (495x640)Det lyser! Smile jublar jag! Johan, som är skåning är lite mer stillsam och håller sig till “Hmm… de ärrrg brau…” för den som undrar, skrivet på fonetisk skånska Smile

Skämt åsido, burken snurrade igång så fint och den är som sagt var så gott som helt ljudlös vilket är trevligt och ger hög WAF.
Den blåa lysdioden är också väldigt stillsam av sig, den blinkar alltså inte vid HDD-aktivitet. Annars hade det lätt blivit lite hysteriskt.

Sedan återstod bara att installera Windows Server 2008 R2 Datacenter Edition (but of course – eftersom vi har TechNet, så kan vi och kan vi så bör vi, så Datacenter it is) med Hyper-V rollen enablad.

Det var bygget det, nu kommer nästa steg och det är att börja testa olika varianter. Några som redan är klara alltså är Windows Home Server 2011 samt att bygga en liten VDI-lösning med en produktions-Windows 7:a och en poolmaskin för tveksamhets-surfning. Dessutom så kör vi naturligtvis Microsoft System Center Advisor på den – dvs. som Windows Intune fast för servers. M.a.o. så har vi molnbaserad management på vår lilla kärra!

Mvh/Micke och Johan

Annons
kommentarer
 1. Philip skriver:

  Det ser riktigt trevligt ut. Har själv funderat på en ny liten leksak. Era delar ser bra ut, men ska nog köra VMWare istället för Hyper-V.

 2. Michael Anderberg skriver:

  Hej Philip, val av virtualiseringsplattform är ju mycket fråga om tycke och smak. Men vi är dels primärt Windowsfokuserade men dessutom så tar vi så ofta vi kan det hela vidare till en nivå som inkluderar System Center Virtual Machine Manager etc… och även om den stöder VMWare också, så känns det som att vi får ut mest av plattformen med Hyper-V…

  Men berätta gärna om dina resultat om även du bygger en maskin!

  Mvh/Micke

 3. lensv skriver:

  Kul projekt!

  En fråga ang. VDI-lösningen… Har ni tänkt köra Remote FX i den här burken (känns lite tveksamt med tanke på grafikkortsavsaknad)?

  • Michael Anderberg skriver:

   Hej,

   Ja det är tanken, men den saknar inte grafikkort. Eftersom den är baserad på en Intel Core i5 2500T så finns det ett Intel® HD Graphics 2000 inbyggt i CPU:n och tack vare DH67-chipsetet på mobo:t så får vi ut det så fint på HDMI och allt. Det är ett DirectX 11-kapabelt grafikkort och enligt de snabba benchmarks som jag har hunnit köra så flåsar det på riktigt bra, räcker till och med till halvavancerad gaming.
   Vi kommer prata om allt det där i nästa avsnitt av The Nerd Herd, som kommer upp idag troligtvis. Då intervjuar jag nämligen Thomas Melzer ifrån Intel som kan de där grejerna utan och innan.

   Däremot så kan vi då inte göra hostmaskinen till DC, för då disablas RemoteFX. Så vi kanske måste sätta upp en virtuell DC också för att få det riktigt snyggt, vi får se…

 4. lensv skriver:

  Ballt! ..Ser verkligen fram emot att se/höra/läsa om era framsteg 🙂

 5. […] bygget vi pratar om bland annat, kan du läsa om här… […]

 6. lensv skriver:

  En till fundering… Ska ni köra er host som core server? Finns det i så fall någon möjlighet till övervakning av diskarna (larm) ifall man vill köra raid?

  • Michael Anderberg skriver:

   Det skulle kunna finnas vissa fördelar vad gäller resursförbrukning etc att köra hosten som en core-server. I praktiken dock så är det ganska meckigt att administrera en sådan – så därav valde vi en full-installation. Förstår din tanke dock.

 7. lensv skriver:

  Hur går det med det här projektet… Har ni hunnit göra några närmare tester (är mest nyfiken på VDI-biten samt hur burken beter sig under last)?

  Jag funderar på att bygga en liknande burk själv. Först skulle jag dock hemskt gärna vilja veta om den håller måttet och lever upp till förväntningarna.

  • Michael Anderberg skriver:

   Det ha rlegat lite på is p.g.a. mycket kundjobb, men det kommer mer inom inte allt för lång tid hoppas jag!

   Mvh/Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s