Slå på .NET Framework i Win 8 Consumer Preview 8250

Postat: 2012/04/16 av Michael Anderberg i The Nerd Herd, Windows 8 Client
Etiketter:, , , ,

Hej på er,

Det är säkert flera av er som leker mycket med CP-builden av Windows 8 nu, precis som jag gör? Servern rullar ju på klockrent och kan ju nästan köras i produktion även om det naturligtvis inte är någonting som jag rekommenderar…

Däremot klienten kan vara lite spännande och det som under ett tag störde mig var att den installeras med .Net Framwork v4 installerat, men det är inte bakåtkompatibel med .Net Framework 3.5 och 2.0 – så nästan inga traditionella applikationer kan installeras utan att de klagar eller går sönder… Istället kommer ett fönster upp som säger att den kan installera detta stöd ifrån Windows Update, vilket inte går för den får inte kontakt med den om man försöker installera automatiskt. Den smarte då kommer ju att tänka på att man kan ladda ner den ifrån downloads.microsoft.com – men ack nej, den försöker vara smart serru. Du tankar ner installerna så du kan installera offline, startar den och vips, så inser Windows 8 vad du försöker göra och drar igång sin egen installationsfunktion istället – den som inte fungerade och så är vi tillbaka på ruta 0 igen.

Försöker man då gå in i Control Panelen och helt enkelt enabla featuren där så är det samma visa som ovan…

Så vad gör man då?

Jo, DISM är lösningen! Eller Deployment Image Servicing and Management Tool som det egentligen står för är lösningen på detta dilemma. Med det så kan man lägga till och ta bort features i såväl offline- som online-images av Windows. Det finns redan till Windows 7 så det är inget nytt, men inte så många använder det eller känner till det. Hela Windowsinstallationen ligger ju ihoppackat som en wim-fil och den kan alltså redigeras med avseende hur den skall bete sig vid installation. Alternativt så kan med DISM, ändra i sin befintliga installation. Det var det jag gjorde här;

Så, kommandot för att lägga till .Net Framework (förutsätter att du ändrar i din befintliga installation, dvs online och att du har mountat en Win 8 Client ISO eller har DVD:n på F:\) ser ut så här:

dism.exe /online /enable-feature /featurename:NetFX3 /Source:F:\sources\sxs

DISM_fullsize

Skulle du nu trots allt få ett error på detta också så kan det vara så att din image är skadad, oftast är filer fellänkade inne i imagen och det kan lösas med DISM också:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Scanhealth
och sedan
DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Detta löste i alla fall problemet för mig – hoppas det fungerar för dig också!

Mvh/Micke

Annons
kommentarer
  1. Johannes skriver:

    Att få in gamla .NET via Windows Update funkade i alla fall för mig, men det tog en jääkla tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s